Семпла и изчистена рецепта за яйца “Бенедикт”, лесна за изпълнение, въпреки някои засукани визии и сложности, които сме свикнали да виждаме точно за този брънч. Пригодила съм си технологията на приготвяне за бързо изпълнение у дома, без много хамалогия, теория или ресторантьорски изпълнения. Подходяща е за бързо приготвяне през уикенда за около 20 мин. общо.

Малки хитрости за съкращаване на времето за приготвяне:

 1. За да стане по-бързо включете и фурната в дейността.
 2. Пригответе си всички съдове предварително – бъркалка и купа за сос “Холандес”, малка касерола за водната баня, тиган за яйцата, хартия за печене на бекона и хляба.
 3. За водната баня използвайте врялата вода от поширането на яйцата, вместо да загрявате нова, а най-бързо става греенето на вода в електрическа кана.
 4. Другата хитрост е да изпечете бекона във фурната с вентилатор, докато през това време поширате яйцата и правите соса на котлона, така времето за приготвяне се съкращава на половина.
 5. Най-новата хитрост, която измислих, е малко преди да бъде готов бекона, да се добавят във фурната филийките хляб, за да се изпекат. По този начин хляба и бекона са готови едновременно с яйцата и соса и може да бъдат сервирани.

продукти за 2 порции:

 • 50 гр. масло

 • 5 яйца

 • бекон

 • хляб

 • лимон

 • сол

 1. Започнете като включите фурната на 250 градуса с вентилатор и сложите бекона върху хартия за печене. Можете да го извадите директно от фризера, след 5 мин. като се е поотпуснал, разделете отделните ленти, за да се изпече добре. Печете до златисто.
 2. Продължете с поширането на яйцата. Загрейте вода в електрическа кана, така че да покрие почти целия тиган. Сложете на котлона на слаб огън, добавете малко сол във водата и поставете едно по едно четирите яйца, като предварително счуквате всяко яйце в малка купичка и тогава поставяте във водата. Тя не трябва да ври силно, а само да има малки балончета. За 4-5 минути яйцата са готови, в случай, че ги обичате рохки с течен жълтък. Почти всеки си мечтае за това, все пак. За да се спре готвенето дори след като са извадени от врялата вода, ги преместете в купа със студена вода, така ще останат течни жълтъците.
 3. Междувременно разтопете маслото. В купа сложете само жълътъка, без белтъка, добавете щипка сол и сока на 1/3 лимон.
 4. За сос “Холандез” – изполвайте водата от поширането на яйцата и направете водна баня. Сипете водата в малък съд и поставете върху котлона на слаб огън. Не трябва да ври силно, за да не се сготви жълтъка, не искаме бъркани яйца. Поставете купата отгоре с жълтъка и при непрекъснато бъркане добавете капка по капка разтопеното масло, като изчаквате да се смеси добре с жълтъка преди да долеете следващата струя. Бърка се непрекъснато върху водната баня докато соса поеме цялото масло и достигне желаната гъстота. Премахва се от котлона като се продълава с бъркането.
 5. 4-5 мин. преди да се е изпекъл бекона се добавят филийките във фурната, за да се препекат.
 6. В чиния се подреждат – филийка, бекон, яйце и най-отгоре сос “Холандез”.

За по-голяма яснота на стъпките и метода, вижте линка към видео-рецептата по-долу. В нея запържвам бекона на тиган, ако желаете може да следвате и този вариант.

Яйца Бенедикт | Eggs Benedict – YouTube