Като любител експериментатор в кухнята и хоби кулинар, разбира се, много пъти съм правила опити за домашна пица. Всъщност кой не е.

Играта” за мен най-накрая се промени, надявам се и за Вас, благодарение на единствената книга, която ще ни е необходима, за да научим как се прави уникално добра пица в домашни условия – ресторантьорско изпълнение, мен ако питате.

Книгати ми препоръча Нинчето, много добра приятелка на сестра ми. С нея споделяме страстта към кулинарията, с малката разлика, че за нея това е избор и за кариера. Нина е пътувала много, също толкова много е приготвяла и опитвала какво ли не. Тя знае всичко с точната терминология и методи на приготвяне. При последната ни среща, отново ми сподели за Радостин Кирязов, един от най-добрите майстори на пица, българинът, побеждавал италианци в приготвянето на пица.

Казвам отново, понеже и преди е споменавала за него, но чак сега, когато съм на тема хляб, квас и тесто, обърнах повече внимание и потърсих набързо информация в интернет. След това “cookies” си свършиха работата и ми предложиха книгата на Радо Кирязов – Pane pizza e passione

В нея има много рецепти, които искам да приготвя, като например франзели, чибата, селски хляб, но най-вече окото привличат апетитните пици.

Тестото е с дълга ферментация, но хубавото е че по-голямата част протича в хладилника, реално не е чак толкова трудно за изпълнение, спрямо резултата, който се получава.

Първият път когато приготвях тестото, по някаква причина недогледах и не забелязах допълнителните инструкции на следващата страница. Замесих тестото, втаса за 2 часа, изпекох пиците и бяха уникални. А, какво остава ако се остави тестото да втасва за още 12 часа в хладилника, както направих втория път. Пиците бяха божествени.

Важно е да се използва тесто за пица – тип 00. Ако можеше някой да ми каже това преди време, когато с обикновено брашно се опитвах да получа съблазнителните бухнали корички, нямаше да бъда толкова пъти разочарована, както и щях да си спестя много пъти усещането за съмнение, че нещо не е както трябва с рецептите.

Навсякъде в рецептите е описано просто брашно, но то не е просто брашно, то е брашно за пица с високо съдържание на протеин – 13% и повече. Докато обикновеното брашно е с около 9-10% протеин и е подходящо по-скоро за блатове за торта и кексове.

Както и да е, в книгата между другото има и подробна информация за различните видове брашна. Определено си заслужава, има какво да се научи за процесите, а и рецептите са написани от професионалист в сферата. За любителите на италианската паста, има и рецепти за различни видове паста.

Инструкциите са напълно достатъчни, така че да се получи уникалния резултат, дори да нямате много опит в приготвянето на домашна пица. Повярвайте ми, друга рецепта няма да Ви е необходима.

Warning! Тази рецепта препоръчвам за уикенда, когато ще правите всичко с любов и внимание, времето няма да ви притиска и ще бъде истинско удоволствие. Цялата работа я вършат маята и брашното. От вас се иска да замесите тестото и да преместите в хладилника и извън него. 🙂

Най-добрата рецепта за пица

Порции

3,5

порции
Подготовка

2

часа 

15

минути
Приготвяне

15

минути

Съставки

 • 500 гр брашно тип 00

 • 300 мл вода
  2 г суха мая
  10 гр сол
  15 мл зехтин

 • ЗА ТОПИНГА:
 • Доматен сос
  3 бр. моцарела
  Мариновани горски гъби микс от буркан (има такива в Билла)

 • Прошуто крудо/прошуто котто/или тънка шунка по избор

Начин на приготвяне

 • Сложете пресятото брашно и маята в купата на кухненския робот.
 • Пуснете миксера на първа скорост и налейте 2/ 3 от водата.
 • Месете 5 минути, добавете солта, налейте останалата вода на тъкна струйка и месете още 5 мин.
 • Увеличете миксера на втора скорост и налейте зехтина на тънка струйка. Месете още 5 мин.
 • Ако месите на ръка, трябва да увеличите времето за месене, за да може да активирате правилно глутена в брашното и да получите гладко и еластично тесто.
 • Ако изпълните рецептата до тук, оставите тестото да втаса за 2 часа докато удвои обема си и изпечете пиците, ще получите уникален резултат.
  Ако продължите и изпълните останалите инструкции, ще получите божествено добър резултат.
 • Извадете тестото на плота, оформете на топка, намажете с малко зехтин и оставете да почива 15 мин. Отпочиналото тесто разделете на топки по 230 грама. Това е стандартното количество тесто използвано за приготвянето на пица с диаметър 33 см. (Информацията е от книгата)
 • Подредете топките тесто на разстояние една от друга в пластмасова кутия, който се побира в хладилника.
 • Оставете оформеното тесто да втаса за 2 часа на стайна температура, при около 22 градуса и приберете в хладилник за 12-48 часа.
 • Извадете тестото от хладилника и оставете за още 2 часа, за да се стопли, преди да започнете да работите с него.
 • Разтеглете тестото до достигане на 33 см в диаметър върху набрашнен плот, без да притискате около 1,5 см. от края на тестото, за да оформите борда.
 • По информация от книгата, в профеисонални фурни пицата се пече за 130 секунди при 350 градуса, но ние ще печем за 12-15 минути в предварително загрята до максимални градуси фурна, това обикновено е 250 градуса, аз пускам и вентилатор. За най-добри резултати според мен е добре да се използва камък за печене, но и върху тавата би трябвало да се получи добре.
 • Покрийте равномерно основата с доматен сос, моцарела и гъби.

Бележки

 • Слайсовете прошуто или шунка се добавят след като пицата е готова. Може да поръсите и малко мащерка.