Документирах ги тези еклери най-накрая, или по-скоро профитероли. Макар, че всичко зависи от формата, в която ще се изпекат. Така са по-компактни, по-симпатични и лесни за консумиране.

Толкова проби и грешки съм правила, опитвайки се да направя еклери, че вече със затворени очи мога да направя. За голямо съжаление изхвърлила съм няколко дози, и от една страна не за съжаление, защото това е опита и там е отговора за това как се правят профитероли.

Описвам продуктите в началото, заедно с кратки инструкции за метода, а в края на публикацията ще споделя допълнителни бележки и информация къде точно може да се допуснат грешки и какво трябва да се постигне. За тези от вас, които се интересуват и на които им се чете, за тези които търсят отговори и искат да си сверят часовника. Или просто за тези, на които не им се греши и искат да направят профитероли почти от първия път. Ще оставя и линк за видео рецептата по-долу.

Съставки

 • За пареното тесто:
 • 125 мл прясно мляко

 • 125 мл вода

 • 110 гр масло

 • 140 гр брашно

 • 2 яйца размер М!

 • 1 ч.л. захар

 • 1 ч.л. сол

 • За яйчения крем:
 • 2 яйца

 • 300 мл прясно мляко

 • 1 с.л. с връх брашно

 • ванилия

 • За глазурата/ганаша:
 • 100 мл сладкарска сметана

 • 150 гр. тъмен шоколад 60% какао (не повече, за да не горчи)

 • Допълнително100 мл сладкарска сметана и 1 ч. л. захар за крема
 1. За пареното тесто загрейте млякото и водата, като добавите солта и захарта, заедно с маслото. Когато сместта заври изключете котлона и добавете наведнъж брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, за да не се получат бучки и брашното хубаво да се смеси. След като започне да се отделя от стените гответе за още 2 минути и махнете от котлона. Оставете да се охлади за 5 мин. преди да добавите яйцата.
 2. Добавете с помощта на миксер едно по едно яйцата, докато яйцето се инкорпорира и тестото ги поеме. За тази доза са достатъчни две яйца размер М.
 3. С помощта на пош отофремете профитеролите или еклерите в желанат форма, като загладите връхчетата.
 4. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25 минути БЕЗ за се отваря вратата на фурната, в противен случай ще спаднат.

За приготвянето на крема:

 1. Загрейте прясното мляко почти до завиране и на тънка струйка добавете предварително разбитите яйца, захар, брашно и ванилия. Може да добавите захарта в млякото за да се разтопи, но и по този начин се получава яйчения крем.
 2. При непрекъснато бъркане се добавя всичката смес, вари се още 2-3 минути до сгъстяване на умерен огън и се отстранява.
 3. Оставя се да се охлади преди да се добави разбитата сладкарска сметана.

Разбива се половината от сметаната с малко захар и се добавя към охладения крем, за да стане по-лек и ефирен.

За ганаша:

 1. На умерен огън се загрява сметаната до кипване, котлона се изключва и се добавя шоколада на парчетнца.
 2. Оставя се около минута-две, след което се разбърква внимателно със шпатула докато стане еднородна консистенция.
 3. оставя се да се охлади, може и на стайна температура, ако все още еклерите се пекат, защото и те трябва да се охладяд, за да се напълнят с крема и да се натопят в ганаша.

След като еклерите се изпекат, се охлаждат леко и се пълнят с крема. Потапят се в ганаша и се оставят да стегне. Съхраняват се в хладилник до няколко дни.

Най-лесните Профитероли | Profiteroles – YouTube

П.П. Допълнителни бележки към рецептата:

 1. За да се изпекат добре еклерите, тестото трябва да е идеалната консистенция. Ако е прекалено течно и меко, няма да се изпекат/изсушат добре, ще изглеждат добре през стъклото на фурната, но когато отворите ще спаднат и ще станат като подметки.
 2. Ако е прекалено твърдо, ще задържат формата си, но ще станат сухи и ронливи, не толкова вкусни.
 3. Консистенцията на пареното тесто реално зависи от количеството яйца, които се добавят. Винаги регулирайте това, като преценявате консистенцията на око, независимо от количеството, изписано в рецептата, защото много зависи от размера на яйцата. Можете да си разбиете второто или третото яйце, за да добавите точно колкото е необходимо от него до постигане на правилната консистенция.
 4. Яйчения крем също се оставя да се охлади, за да се сгъсти добре преди да се добави разбитата сметана. Тя също е добре да се разбие, докато стане по-гъста. Ако крема остане по-течен ще изтича от дупките на еклерите.
 5. За шпицоване на крема използвайте фиксиран накрайник на поша, за да можете с негова помощ да пробиете дупка в еклера и да го напълните. В противен случай, при натиска накрайника влиза обратно в поша, крема изтича и става мазало.
 6. Рецептата е лесна, но е необподимо да се предвиди технологично време за охлаждане на пареното тесто, крема, еклерите, ганаша и топинга след това, за да може да ги съхраните в кутия.
 7. В случай, че докато чакате еклерите да се изпекат и изстинат ганаша се сгъсти прекалено много, така че да не може да се потопят еклерите, загрейте го леко на котлона буквално за 30 секунди, за да се върне отново до течна консистенция. Ганаша се стяга в зависимост от съдържанието на какао в него. Ако има прекалено малко, ще остане по-течен и няма да се сгъсти, така че да покрие еклерите, а в случай, че стане много гъст, то съдържанието на какао е доста високо. СЪщо, ако има по-високо съдържание на какао в шоколада и ганаша, топинга на еклерите ще горчи и няма да са толкова вкусни.