Често асоциираме ястие с приятен спомен от миналото или любима хора и обстановка. Баницата на баба, пишлешката супа на мама, кекса на комшийката.

На този принцип подбирам рецептите които споделям и всъщност рядко става въпрос просто за храна. Всяка рецепта има значение, носи емоция и свързаност. Рецепти има колокото поискаме, и всички те са изкушаващи. Когато има история обаче, вече не е просто храна. И този пастет не е изключение.

Беше преди около три години. Живеех в София, подготвях се за пролетната изпитна сесия. За почивка от четеното търсех някаква активност. Тогава разполагах със свободното си време и предимно го използвах за да тествам рецепти. Обикновено, когато изпробвам нова, първоначално стриктно следвам инструкциите стъпка по стъпкаи се стремя да направя пълно копие на ястието. Обръщам внимание на всяка съставка и държа да е абсолютно същата. Така установявам дали съвпада с моя вкус и дали ще се присъедини към списъка с любимите рецепти. Чак тогава, след като вече съм я приготвила поне няколко пъти, започвам да експериментирам и добавям нещо от себе си по свой вкус.

Първата ми кулинарна книга беше на Иван Звездев, която си стоеше с години и чакаше да сготвя нещо от нея нея. Втората ми кулинарна книга, вече напълно осъзнат избор, бе “Министерство” на храната на Джейми Оливър. Ползвам си я и до днес. Много практични рецепти и лесно откриваеми продукти. Идеална за младши експериментатор в кухнята.

Рецептата за пастета ме грабна още от снимката, а след това и заради факта, че съдържа пушена скумрия. Любима. И тя носи своите спомени. Изобщо, храната събужда най-съкровените спомени.

Та, до скоро толкова обикновената пушена скумрия, вече ми изглеждаше пресъздадена в нещо модерно. Ето, затова харесвам Джейми – страстта му се усеща във всяка една рецепта и много добре умее да направи от обикновените съставки – нещо специално. И така, пастет от пушена скумрия (колко изтънчено звучи) и малко воден крес за разкош. Оригиналната рецепта тук.

Необходими продукти:

200 гр. филе от пушена скумрия

2 стръка пресен лук

1 лимон

100 гр. крема сирене (може да бъде заменено със заквасена сметана или крем Фреш)

морска сол и прясно смлян черен пипер

1/2 хляб Чибата или друг хляб с хрупкава кора

100 гр. градински крес

Приготвяне на пастета:

  • Ако предпочитате скумрията без кожата, може да я отстраните.
  • Накълцайте пресния лук на ситно.
  • Накъсайте скумрията на парчета.
  • Настържете на ситно кората на лимона, след което го разрежете на две.
  • Сложете крема сиренето в голяма купа.
  • Започнете да режете и смесвате върху дъска скумрията, пресния лук и настърганата лимонова кора, докато всичко се превърне в груба паста.
  • Добавете я в купата с крема сиренето и подправете на вкус със сол и черен пипер.
  • Добавете сока на лимона и разбъркайте добре.

За сервиране:

  • Нарежете хляба на филии и ги препечете.
  • Намажете пастета от скумрия върху горещите филии и сервирайте с малко крес. Приятно хапване!