Напоследък доста нашумя идеята да си направим къща за насекоми, буболечки или както ви е интересно да ги наричате.

Разбира се наименованието хотел, къща или имение за насекоми звучи по-оригинално и забавно, но може да бъде направено под всяка форма и от най-различни материали. Предназначението му е да предостави убежище за насекомите в студените месеци, когато хибернират. Място, на което да презимуват или да се скрият и да не бъдат обезпокоявани докато снасят яйцата си. Хищническите видове насекоми например, имат нужда от място на което да складират своята плячка. А други видове пък, ще го използват за да прекарат там зимният си сън.

Така наречените самотни пчели и самотни оси са подобен пример за хищнически видове насекоми, които се нуждаят от място, на което да снасят яйцата си и да складират плячкосани, дребни мухи. Добър пример за обитатели са калинките и пеперудите. Самотните пчели снасят яйцата си в кухини, запечатват ги там и напролет се излюпват нови пчели.

Всъщност такова място може да изпълнява същата функция и без да изглежда точно като къща или хотел. Купчина сухи клечки, парчета от счупени глинени саксии, сухи клони, кухи стъбла на изсъхнали растения (каквито използвах аз в случая), или купчина тухли, все места, които ще имат подобна функция и ще ги предпазят от зимния студ.

Хубавото е, че това е още един начин да рециклирате стари вещи или непотребни неща, които иначе бихте изхвърлили, а вместо това ще намерите ново приложение и ще им вдъхнете нов живот. Или както гласи любимото ми мото – купувай по-малко, създавай повече. Даже точно тук е момента да развихрим въображението си.

Необходими материали:

  • Няколко глинени саксии
  • Кухи стъбла от растения в градината – използвах стъбла на Далия, Гладиола и Нероне. (#когатонесипочистилградинатанавреме)
  • Изсъхнал папрат – отново важи горният #хаштаг
  • Горски мъх – или градински
  • Конопен конец
  • Лозарски ножици или други
  1. Нарежете сухите стебла с дължина подобна на височината на саксията.
  2. Запълнете саксията наполовина със сухите растения за пълнеж. В случая папрат, но може да използвате каквото пожелаете.
  3. Аранжирайте сухите клечки между пълнежа и завършете с горски мъх.
  4. Направете примка от конеца и стегнете около гърлото на саксията, оставяйки краищата по-дълги. Окачете саксията на защитено от силни ветрове място.