В живота на всеки идва момент, когато осъзнава, че вкусотиите на мама и баба няма как да продължат вечно. Време е да създадем свои собствени традиции.

Разбира се, това е в случай, че вкусната и домашно приготвена храна е от значение, а запазването на традииците важна част от възгледите и убежденията ни. Правенето на козунак за мен е една от тези традиции.

Преди 3-4 години дойде и моето време да се предизвикам и да проверя мога ли да правя вкусен козунак. Установих, че всеки под понятието “вкусен козунак” разбира съвсем различно нещо.

Прекарах много часове в търсене и проучване на рецепти, в разговори с кулинарно изявени дами и взиране в снимки на козунаци, с единствената цел да разбера дали това е козунакът по моя вкус. Но въпросите бяха много – прясна или суха мая, колко точно захар, с пълнеж или без, в каква форма да го изпека и колко точно време да го пека.

Не обичам препечен козунак и такъв с цели орехи, но все пак, “вкус приятел няма”, както обичаше да казва пра баба.

Стайната температура била важна, втасването, месенето. Изобщо, като че ли всичко около правенето на козунак звучи трудно, сложно, времеотнемащо и изисква майсторлък и опит. Различните мнения и препоръки, съвети и рецепти в интернет, в изнестна степен наистина обезкуражават, но в крайна сметка пробвах.

Рецептата, която ползвам като настолна и единствена, е от сайта на Бон Апети, с малко корекции от моя страна.

Ако и вие харесвате непрепечен, пухкав козунак и тесто на „конци“, лек пълнеж, жълт на цвят, с мирис на ванилия, то дайте си шанс и направете опит за козунак по тази рецерта. Мисля си, че няма да съжалявате.

С течение на времето открих, че предпочитам масло, вместо олио, по-малко количество захар в тестото, за да не става тежко и сбито, лек пълнеж от сладко или шоколад, защото без тях не е достатъчно сладък, задължително без орехи и други ядки и да не бъде препечен.

Отворен остава въпросът вие как го предпочитате.

Продукти:

630 г. брашно

белтъка на стайна температура

10 жълтъка

150 г. бяла захар + допълнително за поръсване

125 г. масло на стайна температура

щипка сол

125 мл. прясно мляко

1/2 шушулка ванилия

7 гр. суха мая (или 10 гр. прясна мая)

  1. Започнете с активирането на маята. В купичка смесете малко от млякото с лъжичка захар и част от маята. Добавете около 130 гр. от брашното и разбъркайте. Оставете да втаса за около 15 минути. Загрейте леко останалото брашно в микровълнова.
  2. Разбийте жълтъците и захарта до хомогенизиране и побеляване на сместта.
  3. В отделна, чиста и подсушена купа разбийте белтъците на сняг до получаване на твърди върхове. Добавете щипка сол преди да разбиете.
  4. Изсипете брашното и направете кладенец в средата, в който прибавете разбитите белтъци и сместтаот жълтъците като добавите и ванилията. Разбъркайте до получаване консистенцията на тесто. След това продължете да месите минимум 30 минути на ръка, като постепенно добавяте от маслото.
  5. След като маслото е добре смесено в тестото, оставете го да втаса за мин. 2 часа, в предварително намаслена купа, покрито с фолио. Ако в стаята не е достатъчно топло, включете фурната на 50 градуса за 3-4 минути, колкото да се затопли и поставете купата с тестото вътре. Не забравяйте да изключите фурната!
  6. След като тестото е удвоило обема си, премесете за около 2 минути, докато изкарате въздуха от него и следвайте процеса на оформяне, показан по-долу във видеото.
  7. Когато оформите козунака, оставете го да втаса още 20-25 минути. Намажете с разбит белтък и поръсете със захар, печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40-45 минути. Проверете с клечка дали тестото е изпечено в средата преди да извадите козунака. Ако обичате по-препечен го оставете за по-дълго. Ако не обичате, но виждате че потъмнява, а не е готов, сложете парче алуминиево фолио, без да запечатвате краищата.