Празнични профитероли

Седем (милиона) пъти опитах да направя еклери! Не зная защо толкова съм се заинатила, но искам да ги направя перфектни, преди да премина към следващото предизвикателство.

Може би се амбицирах когато вкъщи донесоха купешки еклери. На външен вид бяха чудни – огромни, покрити с лъскав шоколад. Да, ама само на пръв поглед! Останах разочарована да открия, че бяха пълни само със сметана. Тежка, бита сметана. Ужас! Да не споменавам че са били произведени поне преди седмица, което автоматично е минус една точка за тях.

Мисля си: „Ей сега ще ви покажа какво означава еклер и какъв трябва да е на вкус!“

И така седм пъти не показах! Докато най-накрая на рождения ми ден, преди три дни, уцелих правилната консистенция.

Първия път бухнаха, но не ги изпекох достатъчно и спаднаха като подметки. Втория път не успях да направя крема, беше по друга рецепта. Седем пъти хвърлях ганаша, защото прегрявах сметаната и се пресичаше. След това пък, използвах тъмен шоколад, защото е по-тъмен на цвят и стои по-добре. Беше толкова горчиво, че развали целият еклер. Предпоследния път не успях да намеря бита сметана и ги напълних само с домашен крем, което не беше толкова зле, но не е това което трябва да се получи.

Накрая намалих яйцата и сместа стана твърде гъста. Бяха много твърди и не бухнаха толкова. Моля, не правете тези грешки!

Продукти:

65 g брашно

Щипка сол

150 ml Вода

50 g масло

2 яйца

Оригиналната рецепта е от книгата The Dairy Book of Home Cookery, която услужливата ми комшийка Джойс, често ми заема. А пък аз на свой ред, също толкова често, забравям да я върна. Колко невъзпитано от моя страна! За извинение този път Джойс получи не само готварската си книга, но и още нещо.

И това далеч не е първия път когато Джойс дегустира творенията ми.

За да получа по-голяма доза еклери утроих дозата от книгата. С тази разлика, че вместо 6 яйца, сложих 4. Това бе също част от първия ми провал при приготвянето на еклерите. Сместта стана много рядка, трудно бе да ги оформя и за времето указано в книгата не успяха да се изпекат. Надуха се прекрасно, изглеждаха добре, но 5 минути след като ги извадих спаднаха като подметки. Втората ми грешка беше, че ги пекох по средата на фурната, което ги остави недоизпечени отдолу. Всички следващи пъти ги пекох върху скарата на дъното.

Продукти за тройна доза (около 18 еклера с различна форма):

      195 g брашно

150 g масло

3 щипки сол

450 ml вода

4 яйца

За пълнежа използвах тази рецепта на Люси. Най-добрият крем!

500 ml мляко
150 g захар
3 жълтъка
30 g нишесте
50 g масло
1 ванилия
150 ml бита сметана
За шоколадовия ганаш:
100 ml течна сметана
100 g шоколад

Начин на приготвяне:

 1. Пресейте брашното и солта заедно.
 2. Сложете водата да загрее на котлона и добавете маслото. Оставете докато леко заври.
 3. Премахнете от огъня и добавете брашното при непрекъснато бъркане.
 4. Бъркайте енергично докато стане на топка и започне да се отделя от стените.
 5. Свалете от котлона и оставете да се охлади. На тънка струйка добавете разбитите 4 яйца докато сместта стане гладка и лъскава. Трябва да образува твърди върхове. Важно! Сместта не трябва да е нито много рядка, нито много гъста. Правила съм и двете – от рядката смес не задържа формата си и трябва да се пече по-дълго, а от по-гъстата смес стават сбити и не толкова вкусни еклери, но пък много лесно задържа форма. Трябва да е посредата. Регулирайта колко от яйчената смес да сложите и ако се налага не прибавяйте всичката.
 6. С помощта на пош и широка форма оформете еклерите или профитеролите. Формата е по ваш избор. Последния път избрах да направя профитероли, защото са по-лесни за хапване 😀 На един път и без да се омазваш с крем.
 7. Печете на 200°С за първите 10 минути, след това намалете на 180°С и печете още 30 минути.
 8. Оставете ги да изстинат и направете малък разрез с остър нож отгоре. Напълнете с крем.
 9. Завършете като ги потопите в шоколадовия ганаш.

За крема:

 1. Затоплете 400 мл от млякото заедно със захарта и маслото.
 2. В отделна купа разбъркайте жълтъците с царевичното нишесте.
 3. Когато заври млякото намалете огъня и започнете да прибавяте яйцата при непрекъснато бъркане.
 4. Добавете есенция от ванилия или ако имате шушулки ванилия ги накиснете в млякото още в началото, за да има време да овкусят крема.
 5. Оставете да се охлади и добавете битата сметана.

За шоколадовия ганаш:

 1. Загрейте сметаната в малък тиган и отстранете от огъня. Натрошете и добавете шоколада на парченца.
 2. Оставете за 5 мин след което разбъркайте добре и оставете малко да се охлади. По-този начин ще се сгъсти и ще ви е по-лесно да завършите еклерите.